Mutfak ile ilgili pratik bilgiler

'Pratik Bilgiler' forumunda Rose tarafından 10 Haz 2008 tarihinde açılan konu

  1. Rose

    Rose Guest

    Yemek Tuzluysa…Fazla tuzunu almak için,1 adet patatesi soyup yemeğinize doğrayın ve bir kaç dakika kaynatın.
    Sütünüz Kaymak Tutarsa…Süt kaynarken içine bir parça tuz atarsanız kaymak tutmasını önlemiş olursunuz.
    Sütün Taşmasını Önlemek…Sütü kaynatacağınız tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürerseniz sütün taşmasını önlemiş olursunuz.
    Soğan Sarımsak Kokusu… Ellerdeki soğan,sarımsak kokularını giderebilmek için ellerinizi haşlanmış patatesle ovun.
    Kek Kalıbı …Kek kalıbına yağlı kağıt döşeyin.Kağıdın uçları kek kalıbından yüksek olsun.Keki fırından aldığınız zaman,kağıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz.
    Etleri Yumuşatmak…Limon suyu etleri yumuşatır. Sert etler bile limon suyu ilave edilerek pişirilirse hem yumuşak ve lezzetli olur, hem de çabuk pişer.
    Yumurta Kırarken …Yumurtanın akı ve sarisinin birbirine karışmaması için buzdolabından çıkarır çıkarmaz kirin.
    Tasan Yemekler…Yemeğin taştığı yere hemen bolca tuz serpin. Ocak soğuyuncaya kadar öylece kalsın. Soğuduktan sonra kolayca temizlenir.
    Fırında… pişirdiğiniz tavuğu hemen yemeyecekseniz ve kurumasını da istemiyorsanız, fırından çıktığında üzerine margarin ve limon suyu sürün ve alüminyum folyoya sarin. Tavuğunuz yumuşacık kalacaktır.
    Garnitür…olarak hazırlanan sebzeler kaynayan pişirme suyuna atılıp 4-5 dakika pişirildikten sonra margarinle hafifçe çevrilmeli.
    Patates…kızartmadan önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atin. Böylece daha az ya çekeceklerdir
    Karnabahar, lahana, soğan…gibi keskin kokulu yiyecekler pişirilirken tencere kapağı aralık tutulursa, kokunun yemeğe sinmesi önlenir.
    Yeşil Renkli Sebzelerin…rengini korumak için tencerenin kapağı aralık tutularak buharın çıkması sağlanmalı veya tencerenin kapağı ara sıra açılarak pişirilmelidir.
    Makarnanın…haşlama suyuna bir, iki bas soğan, havuç v.b.sebzeler koyarsanız daha lezzetli olacağını göreceksiniz.
    Pilav… suyunu çektiği halde pirinçler hala sertse, ¼ ölçü sıcak su ilave edin ve pirinçler suyu çekinceye kadar pişirmeye devam edin.
    Bayatlamış ekmeklerinizi …dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı tereyağı sürüp folyoya sarin. Yüksek ısıda fırında pişirin.
    Yumurta.. haslarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır.
    Yemek kokularından… kurtulmak için, bir cezveye bir cay fincanı su ve bir çorba kaşığı sirke koyup, birkaç dakika kaynatın. Evinizden yemek kokusunun çıktığını göreceksiniz.
    Pastaların… üstüne koyduğunuz muz, elma, armut gibi meyvelerin kararmaması için, meyveleri limonlu suya batırıp kullanın.
    Kek yaparken… karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın.
    Domatesleriniz… tazeliğini yitirmeye başladıysa, tuzlu suyun içinde yarim saat bekletin.
    Soğanı… akan bir musluğun yanında doğrarsanız, gözleriniz daha az yanar.
    Sarımsağın kabuklarını… daha kolay ayıklamak için bıçağın sırtı ile hafifçe ezin.
    Yoğurdun suyu… birkaç gün içinde kendiliğinden ayrılır.İçindeki vitaminler suyuna geçtiğinden, yerken yoğurdu mutlaka suyuyla karıştırmalısınız.
    Patatesleri kızartmadan …önce süt dolu bir kabin içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atin. Daha az yağ çekerler.
    Sebze pişirirken… yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır. Yemeğiniz daha lezzetli olacaktır.
    Sebzeler haşlanarak …kullanılacaksa, haşlama suyuna eklenecek bir miktar sirke, sebzelerin renginin korunmasını sağlayacaktır.
    Soğan kavururken… pişirmeye başlamadan önce biraz un serperseniz kararmasını önlemiş olursunuz
    Patatesin pişirme… suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
    Havuç…daima kaynar suya atılır, piştikten sonra hemen soğuk suya tutun, rengini muhafaza eder.
    Karnabahar haslarken… içine iki dilim ekmek atarsanız, o dayanılmaz kokusundan kurtulursunuz.
    Bütün sebzelere…biraz karbonat ekleyerek pişme süresini azaltabilirsiniz. Tuzunu asla pişirirken koymayın, sertleştirir. Tuzu, en son anda ilave edin.
    Sebzelerimiz… kimi zaman çok bekletmekten buruşurlar, böyle bir durumla karşılaşırsak, içine sirke ve seker attığınız suda bırakın. İlk tazeliklerine kavuşurlar.
    Maydanoz ve dereotunu… bas aşağı gelecek şekilde su dolu kavanozda, bozulmadan saklayabilirsiniz.
    Sos hazırlarken… un topağı oluşmasını önlemek için kaşık yerine çatal ucuna taktığınız, kabukları soyulmuş çiğ patatesten yararlanabilirsiniz.
    Meyve salatası …yaparken taze nane yaprağı katip, meyveleri yoğurt ve balla karıştırın. Enfes olacaktır.
    Karamel… bu öğüdü unutmazsanız, kolay! 1 kahve kaşığı su için 5 kahve kaşığı seker.
    Pirinç pilavı… suyuna, birkaç damla limon suyu ilave edin. Bembeyaz olur.
    Kesik limonu… saklamak için üzerine tuz serpin .
    Zeytini… bir kavanoza koyun, zeytinyağı ile örtün ve biraz kekik, 2-3 diş sarımsak ilave edin, 8 gün bekletin. Nefis bir tadı olur. Zeytinler bitince kalan sosu, salata sosu olarak kullanabilirsiniz.
    Kati Yumurta… elde etmek için 15 dakika kaynatın. Kabuklarının kolay soyulması için kaynattığımız kaba tuz atabiliriz. Suyunu da sakin dökmeyelim. Saksıdaki çiçeklerin en sevdiği su budur.
    Omletinizi …bal ile yapmayı denediniz mi? Yumurtayı pişireceğiniz yağı kızdırıp biraz bal ekleyin yumurtaları kirin. Çok lezzetli değişik bir yumurta yiyeceksiniz.
    Kuş üzümlerini… ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atiniz, un ile beraber çöpler de düşer.
    Lahananın… pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
    Çatal Bıçak Temizlerken… çatal bıçağınız üzerinde lekeler oluşmuşsa,onları çamaşır suyuna batırabilirsiniz.Çamaşır suyu hem temizler hem de mikroplardan arındırır.Daha sonra iyice durulayın.
    Kristalleri …yıkadıktan sonra içine sirke ve tuz konmuş su ile durularsanız pırıl pırıl olurlar.
    Sigara küllüklerini …tuzla silerseniz pırıl pırıl olur.
    Çeşitli eşyaların üstündeki …etiket izini mobilya cilası sürüp kuru bezle silerek çıkarabilirsiniz.
    Çay Lekesi …Pamuklu ve yünlülerde : Leke tazeyse, ilik suya bastırılmış bir bezle ovulur. Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ilik suda ıslatılmış bir pamuk parçasıyla silinir. Ilık su ile çalkalanır.
    Lavaboyu temizlerken …Tuz lavaboların temizlenmesi de çok iyi yardımcıdır. Kotu kokuları giderdiği gibi bastırılarak silince iyide temizler.
    Vazodaki çiçeklerin… uzun omurlu olması için suyuna birkaç damla çamaşır suyu katılır.
    Çelik tencerenizdeki …lekeleri çıkartmakta zorluk çekiyorsanız; temizlerken tencerenin içine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatın. Hem üzerine isleyen kara lekeler çıkacak, hem de pırıl pırıl olacaktır.
    Çatal - bıçaklarınız kararıyorsa…bulaşık makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere çamaşır suyu koyun.
    Yemek kokularından kurtulmak için… bir cezveye bir cay fincanı su ve bir çorba kaşığı sirke koyup, birkaç dakika kaynatın. Evinizden yemek kokusunun çıktığını göreceksiniz.
    Limon Kabukları…Suyunu çıkarttığınız limonun kabuklarını atmayınız.Çelik eşyaların, bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz.
    Bakir Kapların Parlatılması…Bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırları ovun. Kaplarınız pırıl piril olur.
    Mutfakta Tıkalı Lavaboların Açılması….Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı su, tıkalı delikten dökülürse, hemen açılır.
    Mutfaktaki Haşerelerle Savaş…Mutfakta özellikle dolaplarda dolaşan hamam
    böceği karınca gibi haşereleri yok etmek ve bir daha gelmemelerini sağlamak için bu haseratin dolaştığı yerlere, dolaplara terebentin sürmek kesin yoldur.
    Çay ve kahve lekelerini … karbonatla silerek çıkartabilirsiniz.
    Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini …yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.
    Pişirirken tencerenin dibi mi tuttu?… Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.
     
  2. Rose

    Rose Guest

    Ynt: Mutfak ile ilgili pratik bilgiler

    -Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.

    -Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.

    -Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.

    -Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.

    -Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.

    -Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.

    -Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara,kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.

    -Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.
     
  3. Rose

    Rose Guest

    Ynt: Mutfak ile ilgili pratik bilgiler

    *Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin
    Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur.
    *Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığı fark ederisiniz.
    *Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz.
    *Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edin.
    *Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyarsanız, çatlamasını önlersiniz.
    *Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar,soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir dakika bekletilir.
    *Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir.
    *Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın.
    *Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.
    *Sosislerin patlamasını önlemek için: fırın yada ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanı yeterli olacaktır.
    *Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı çok daha değişik olur.
    *Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız. Unla beraber çöplerde düşer.
    *Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.
    *Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.
    Y*umurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir.
    *Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hem de lezzetli olur.
    *Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa, hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir.
    *Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
    *Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyin
    *Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay kaşığı tuz atın (tatlı – tuzlu fark etmez)
    *Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyi limon kabuğu ile silinir.
    *Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır tazeliğini muhafaza eder.
    *Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hem de daha lezzetli olur.
    *Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine yapışmaz.
    *Yoğurdu sulandırmak için tahta kaşıkla üstten almak gerekir.
    *İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için: Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs. koyup dondurun.
    *Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha canlı kristal gibi görünür.Kaynamış suda oksijen azalır.. Buda buzun mat görünmemesini sağlar.
    *Kesik Limonu nasıl saklarsınız : Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır.
    *Patates haşlarken: Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz.patatesler daha çabuk pişerler aynı zamanda.
    *Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için: Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun. Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp kullanın.
    *Pastaların daha gevrek olması için:(tatlı-tuzlu fark etmez): Hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.
    *Dereotunu saklamak için: Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz.
    *Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için: İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1 saat buz dolabında bekletin.
    *Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pişirdiğinizde sebzelerin bu yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek,klorofilin sabitleşmesini sağlayın.
    *Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar.
    *Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür,evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz.
    *Domates’in kabuklarını kolay soymak için, bıçağın sırtıyla domateslerin kabuklarını soyacağınız yönün tersine sürtün ve daha sonra soyun ya da domatesleri kaynar suda 1 dakika bekletin.
    *Patlıcanların acısını almak için , patlıcanları soyduktan sonra tuzlu suda bir müddet bekletin. Sarı su çıktıktan sonra, patlıcanları sıkarak sudan alın.
    *Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın. Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.
    *Reçel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp kurulamalısınız.Karıştırırken mutlaka tahta kaşık kullanmalısınız. Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine,limon suyu kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavanozun ağzını kapatmayın.Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın.
    *Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar.Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde, tadının çok değişik olduğunu göreceksiniz.
    *Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için,kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır.
    *Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermesini hem de kararmasını önlersiniz.
    *Pişirip sakladığınız yumurtaları , çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler.
    *Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son kullanıcı olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için +40 C’ de saklanmalıdır. Tavuk eti müşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise,temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde dondurulmuş etler *180 C’ de 3 ay kadar saklanabilir.Ayrıca, tavuk eti tahta et tahtası üzerinde kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etinin mermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir.
    *Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir.Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.
    *Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının yitirirler. Tekrar canlı hale getirmek için ise, yıkanıp 10*15 dk. Kadar 2 litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletilmesi yeterli olacaktır.
    *Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa,ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir.
    *Evinizde mayonez yaparken:Zeytinyağ yerine susam yağı kullanın. Mayonezinizin daha uzun zaman bozulmadığını göreceksiniz.
    *Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsiniz.
    Balık çorbası yaparken:Suyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45*60 dakika kaynatın. Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu unutmayın.
    *Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için: Pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.
    *Sosislerin patlamasını önlemek için: fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır.
    *Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır.
    *Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin.
    *Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın. Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun. Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak servis yapın.
    *Et ya da balık yaptığınızda yemeğinizin suyunun daha lezzetli olmasını istiyorsanız birkaç damla 95ºC’lik alkol serpiştirin. Tadı damağınızda kalacak.
    *Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun.
    *Kış aylarında hepimizin vazgeçilmez içeceği C vitamini deposu portakal suyudur. Eğer portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersiniz.
    *Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır.
    *Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav yaparken içine karıştırın.Göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak.
    *Eskilerin yöntemleri her zaman en iyi, en doğrudur. Bisküvilerin ve kurabiyelerin taze kalması için, teneke bir kaba koyun ve yanına bir avuç pirinç bırakın; bayatlama sorunu ortadan kalkacaktır.
     
  4. öznr

    öznr New Member

    Ynt: Mutfak ile ilgili pratik bilgiler

    Çok beğendim.Paylaşım için teşekkürler
     

Bu Sayfayı Paylaş